Hünkar Beğendi, adının da çağrışım yaptığı üzere Osmanlı mutfağının nadide yemeklerinden biridir.
Osmanlıda saray mutfağının adı "Matbah'ı amire"dir. 20 büyük bacalı mutfaklardan oluşan Matbah-ı amirede her gün binlerce kişi için yemekler hazırlanır ve bu mutfak Topkapı Sarayında bulunurdu.
Osmanlı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan patlıcan ve etin buluştuğu yemeklerden biri de Hünkar Beğendi'dir. Patlıcanın közlenerek beşamel sos kıvamına getirildiği karşımın üzerine dökülen baharatlı ve yumuşacık etler ile hazırlanan Hünkar Beğendi, günümüz mutfaklarında da beğenilen yemeklerden biridir.
Yemek ismini tahmin edebileceğiniz üzere dönemin sultanının, açşıların uzun uğraşları sonucunda ortaya çıkardıkları bu yemeği sonunda beğenmesinden alır. Ancak hangi sultanın yemeğe ismini verdiği kesin olarak bilinememektedir.
Dana veya kuzu etiyle hazırlanabilen Hünkar Beğendi, protein ve karbonhidrat açısından zengin bir yemektir.
![]() |




