27 Eylül 2011 Salı

Kayıp saray gün yüzüne çıkarılacak

Samandıra’daki Bizans dönemi eseri Demeter Sarayı, İstanbul İl Özel İdaresi’nin hazırladığı projeyle açık hava müzasi haline getiriliyor...

İstanbul İl Özel İdaresi, Bizans imparatorlarından II. Tiberius ile Maurikios (578-602) döneminde inşa edilen ve yapıldığı dönemde İstanbul dışındaki en büyük ve en önemli eser olması özelliği taşıyan Damatrys (Demeter) Sarayı’nı restore ettirecek. Proje çizimine başlanan Damatrys Sarayı’nın rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri tamamlanarak onay için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderilecek. Yapılacak restorasyon çalışması ile “Tanrıça Demeter”in adının verildiği saray gün yüzüne çıkarılarak bir açık hava müzesi haline dönüştürülecek.


İki imparator yaptırdı
Bizans imparatorlarından II. Tiberius ile Maurikios tarafından o dönemdeki adı “Demeter” olan, Samandıra’ya inşa ettirilen “Damatrys Sarayı”, 14 yüzyılın yorgunluğuna rağmen hala tarihe meydan okuyor. Sarayın boyutları ve nitelikleri göz önüne alındığında, Bizans’tan günümüze ulaşan en önemli yapılardan biri. Ancak 1980’lerden sonra Samandıra’nın yoğun göç alması ve bölgedeki çarpık yapılaşma ile ilgisizlik sonucu saray, yağma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış.
Sarayın ismi, Samandıra’nın tarihte rastlanan ilk adı olan Demeter’den geliyor. Demeter, Yunan mitolojisinde “tarım ve bereket tanrıçası” anlamına geliyor ve insanlara toprağı ekip biçmesini öğreten “tanrıça” olarak biliniyor. Ayrıca Samandıra, rivayetlere göre yabani hayvan çeşitliliğiyle av için de tılsımlı bir mekan olmuş, Bizans imparatorlarının en gözde sayfiye alanlarından biri haline getirmiş.

Yazlık saray olarak yapılmış

O dönemde, yazlık sayfiye alanlarına düşkünlüğü ve av merakıyla tanınan Bizans imparatorlarından II. Tiberius ve Maurikios tarafından Samandıra’ya bu saray inşa ettirilmiş. Kalıntıları günümüze kadar ulaşan bu saray, inşa edilme amacı olan av ve dinlenmenin yanı sıra İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı da olmuş. Anadolu’ya yapılacak seferlerin yol güzergaâhında inşa edilmesi sebebiyle Bizans ordusunun toplanma ve konaklama bölgesi olarak kullanılmış. İmparatorlar, Anadolu’dan dönerken de başkente girmeden evvel son gecelerini bu sarayda geçirirlermiş. İmparator, sefer dönüşünde Samandıra’da konaklarken, haberciler bir gün önceden başkente ulaşır ve İmparator’u karşılamak için gerekli hazırlıkların yapılmasını temin ederlermiş.


ULUSAL KANALLAR
ATV İZLE SHOW TV İZLE KANAL D İZLE STAR TV İZLE FOX TV İZLE
TRT 1 İZLE TRT HD İZLE TV8 İZLE KANALTÜRK İZLE FLASH TV İZLE
STV İZLE TV5 İZLE CNBC-E İZLE CİNE5 İZLE
TNT TV İZLE AKILLI TV İZLE PLANET SİNEMA İZLE PLANET TÜRK İZLE PLANET PEMBE İZLE HABER KANALLAR
NTV İZLE CNN TÜRK İZLE TV24 İZLE  İZLE BUGÜN TV İZLE
TRT HABER İZLE STV HABER İZLE TGRT HABER İZLE AHABER İZLE ÜLKE TV İZLE
TV NET İZLE SKY TÜRK İZLE TRT TÜRK İZLE BLOOMBERG İZLE 6NEWS İZLE SPOR KANALLARI
NTV SPOR İZLE TRT SPOR İZLE EUROSPORT İZLE TJK TV İZLE TAY TV İZLE
FB TV İZLE GS TV İZLE BJK TV İZLE LİG RADYO DİNLE NTV SPOR RADYO Müzik KANALLARI
KRAL TV İZLE POWER TÜRK İZLE NUMBER ONE İZLE TRT MÜZİK İZLE Yurdum Tv İZLEÇocuk KANALLARI
Cartoon Network İZLE Karamel Tv İZLE Minika Tv İZLE Planet Çocuk İZLE Yumurcak Tv İZLE
Trt Çocuk İZLE Trt Okul İZLE Çizgi Film Tv İZLE
Tv izle - Canlı Tv - Canlı Tv izle | Televizyon İzle | Televizyon Seyret | Ücretsiz İzle | Online İzle | Tv Seyret | Tv Kanalları | Bedava Tv İzle |Rss | Chat | Şarkı Dinle Canlı Tv güncel blog Sohbet